De FNLIFederatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie , het CBLCentraal Bureau Levensmiddelenhandel en de Algemene Kokswaren en Snackproducten Vereniging (AKSVAlgemene Kokswaren en Snackproducenten Vereniging ) hebben eind 2018 een ketenafspraak gemaakt om het suiker en zoutgehalte in salades (excl. maaltijdsalades) te verlagen. Deze afspraak is begin 2019 aangevuld met zoutreductie in humus en suikerreductie in tapenade.

Het zout- en suikergehalte wordt in anderhalf jaar gemiddeld met gemiddeld 5% gereduceerd. Bij brood- en toastsalades wordt deze reductie in twee stappen uitgevoerd, voor deze twee stappen wordt in totaal 3 jaar genomen. Van de ruim 700 producten wordt 45% aangepast (door zout, suiker of beiden te verminderen).

Vanwege de wijziging in aanpak van de WACWetenschappelijke Adviescommissie ten tijde van het indienen van het voorstel voor salades (excl. maaltijdsalades) is dit voorstel niet door de WAC-leden getoetst aan de ambities van het Akkoord.

De Stuurgroep vindt het belangrijk dat een eerste stap wordt gezet in suiker- en zoutreductie in salades (excl. maaltijdsalades). Hiermee worden pieken in suiker- en zoutgehalte binnen de categorie├źn aangepakt.