U bevindt zich op: Home Afspraken en resultaten Overzicht per productgroep Vers vleesbereidingen en -producten

Vers vleesbereidingen en -producten

De FNLI en het CBL hebben een ketenafspraak gemaakt om het zoutgehalte in vers vleesbereidingen en -producten te verlagen. Met deze ketenafspraak willen de partijen bewerkstelligen dat in december 2018 gehaktballen/soepballetjes (rauw) een maximum natriumgehalte hebben van 700 mg/100 gram, braadworst/verse worst/saucijzen (rauw) 620 mg/100 gram, gekruide vleesreepjes (rauw) 440 mg/100, slavink/rundervink/blinde vink (rauw) 510/100 gram en gegaarde/gepaneerde kip 515 mg/100 gram. Hiermee daalt het gemiddelde met 10% tot 469 mg/100 gram.

Het natriumgehalte (zoutgehalte) zal door deze maximumnormen in vers vleesbereidingen en -producten in twee jaar dalen met ca. 10%. Om aan het maximum zoutgehalte te voldoen zal ongeveer de helft van de vers vleesbereidingen en -producten moeten worden aangepast.

De Wetenschappelijke Adviescommissie (WAC) heeft de mate van reductie in de ketenafspraak beoordeeld als matig ambitieus. De WAC acht het mogelijk om de reductiestap van 10% in één jaar uit te voeren of een grotere reductiestap in 2 jaar. Daarnaast hoopt de WAC dat de partijen binnenkort zullen komen met een voorstel waarin ook de gegaarde varianten aan bod zullen komen alsmede een afspraak voor hamburgers.

De Stuurgroep vindt het belangrijk dat een eerste stap wordt gezet in zoutreductie van vers vleesbereidingen en –producten en heeft op 6 september de afspraak vastgesteld.

Zoeken:

Service